Homepage Eten en drinken Tips om voedselverspilling in horecazaken te verminderen

Tips om voedselverspilling in horecazaken te verminderen

door Frank

Jaarlijks wordt er meer dan een miljard ton aan voedsel verspild. Deze cijfers moeten en kunnen zeker omlaag. Als restauranteigenaar kun je hier zelf ook al jouw steentje aan bijdragen. Hierbij is het belangrijk dat je goed in kaart brengt wat je aan afval overhoudt aan het einde van de dag of de week. Blijft er bijvoorbeeld veel liggen op de borden? Dan zijn de porties wellicht te groot. Ook kun je kijken wat er in de keuken aan afval achterblijft en hoe je dit eventueel kunt inzetten. Door een goed inzicht te krijgen in het afval kun je hier slim op inspelen.

De juiste bevoorrading en een goed werkend systeem

Wanneer je een goed systeem opzet binnen het restaurant zou je kunnen peilen welke gerechten populair zijn en welke minder populair zijn. Hier kun je de voorraad op aanpassen zodat er geen resten achterblijven die vervolgens weggegooid moeten worden. Ook een goed opslagsysteem is van belang. Wanneer jij goed in kaart hebt wat de houdbaarheidsdatum van producten is en deze goed weet te verpakken, kun je ook langer vooruit met de producten. Ook hierbij hoef je minder vaak voedsel weg te gooien. Wanneer je weet welke producten je nodig hebt, voorkom je dat je onnodig voedsel verspild.

Geef restjes mee of geef wat extra’s bij online bestellen

Half opgegeten borden worden mee teruggenomen naar de keuken. Het eten wordt vervolgens weggegooid wat ontzettend zonde is. Je kunt ervoor kiezen om restjes mee te geven aan de gasten in een doggybag. Zij kunnen hier de volgende dag, of later in de avond, eventueel nog van eten. Ook kun je eten meegeven aan het personeel aan het einde van de dag of tijdens hun pauzes. Kunnen gasten ook eten bestellen bij jouw restaurant? Dan kun je eventuele restjes ook gratis meegeven. Veel restaurants en winkels kiezen ervoor om te werken met Too Good Too Go. Hier kun je voor een lage prijs de restjes van die dag aanbieden. Deze kunnen vervolgens worden afgehaald. Zo draag je bij aan de mindering van voedselverspilling en kun je er ook nog wat extra’s op verdienen.

Lees ook deze berichten: