Homepage Eten en drinken Waarom de juiste wijn-spijscombinatie belangrijk is

Waarom de juiste wijn-spijscombinatie belangrijk is

door Frank

Wanneer je uren in de keuken staat te zwoegen voor een heerlijk gerecht, is het erg zonde als de smaken niet tot zijn recht komen, door de wijn die wordt gedronken. De wijn kan ineens erg zuur smaken met bepaalde voedingsmiddelen of het kan de smaak van het gerecht naar beneden halen. Het is daarom belangrijk dat je een goede wijn kunt aanbevelen bij het juiste gerecht. Zo kunnen de twee elkaar complimenteren. Veel restaurants hebben een uitgebreide wijnkaart waarbij de gasten niet altijd weten waar ze precies voor moeten kiezen. Daarom kan het interessant zijn om de bediening te trainen op het geven van de juiste adviezen bij de gerechten.

Tips voor een goede wijn-spijscombinatie

In veel gevallen kun je producten uit dezelfde regio’s prima met elkaar combineren. Groeien de druiven van een bepaalde wijnsoort in een zuidelijke regio van Frankrijk? Dan kun je producten die uit dezelfde regio in vrijwel alle gevallen prima met deze wijnsoort combineren. Ook kun je de smaken op elkaar afstemmen. Een lichte maaltijd zoals een zomerse salade, gaat prima met een lichte wijnsoort. Een zwaardere maaltijd past weer mooi bij een krachtige wijn. Ook is het belangrijk om te kijken naar de zuurgraad van de wijn. Hierbij dient de wijn de boventoon te voeren als het om een zuurtje gaat. Diezelfde lichte en frisse salade past dus mooi bij een wijnsoort met een hoge zuurgraad zodat beide gerechten mooi samenvallen.

Zorg voor de juiste trainingen en personeel

Het is erg belangrijk dat jouw personeel goed op de hoogte is van welke wijnsoorten bij welk gerecht passen. Mochten de gasten vragen hebben, dan kan het personeel hier direct advies geven. Het is altijd handig om wijnkenners in huis te hebben voor het geval je besluit het menu aan te passen. Het personeel, of de wijnkenners, kunnen dan direct kijken welke wijnsoorten hier mooi bij aansluiten. Mocht je het graag op veilig willen spelen, kun je er ook voor kiezen om een wijn in huis te halen die vrijwel overal bij past. Zo zit je altijd wel goed, ongeacht wel gerecht je serveert. Zorg dat je zowel een witte als een rode wijnsoort in huis hebt die altijd kunnen worden ingezet.

Lees ook deze berichten: